ALARMNI SISTEMI

ALARMNI SISTEMI

 

Kaj sploh so alarmne naprave ali alarmni sistemi?

Alarmne naprave so več različnih naprav ali modulov, ki so povezani in komunicirajo med seboj. Glavna enota-centralna enota ali “srce” sistema je montirana v kovinskem ohišju le to pa nekje na varnem mestu v notranjosti hiše.

Na glavno enoto ali centralno enoto so priključene naprave kot so tipkovnica za upravljanje s sistemom, detektorji gibanja ali senzorji, naprave za javljanje signala (sirene, gsm komunikatorji, bliskavice..)

alarmni sistem

Zakaj se pravzaprav sploh odločiti za alarmni sistemi?
Protivlomna naprava ima funkcijo obveščanja-približevanje objektu, poskušanje vloma ali zaznavanja nepovabljene osebe v vašem domu. Odvisno od načrtovanja alarmnega sistema. Alarmne naprave nimajo funkcije varovanja objekta temveč samo obveščajo in opozarjajo na nepooblaščeno približevanje ali vlom.

Po statistiki je največ vlomov ravno v objekte, ki nimajo naprav za javljanje vloma. Vlomilci se raje odločajo za “lažjo pot” torej, če pri sosedu vidijo elemente varnostnega sistema (npr. sirena z bliskavico, nameščene kamere, zunanji senzorji, itd.) se raje odločijo za vlom tam kjer tega ni.

 

vlomilec1Zato alarmni sistemi delujejo že preventivno. Odvrnejo morebitne vlomilce, mi pa smo bolj mirni in brezkrbni. Strošek vgradnje alarmne naprave pa je zanemarljiv v primerjavi s škodo (fizično in psihično), ki jo naredijo vlomilci.

Pravijo, da po toči zvoniti je prepozno. Po izkušnjah se največ ljudi odloči za alarmne naprave po že storjenem vlomu. Seveda montaža alarmne naprave ni nikoli prepozna, vendar pa je skupni strošek večji, ko so nam že enkrat vlomili. Bolje preprečiti kot zdraviti pravi stari rek.